Glicemia este cantitatea de"zahar" (in realitate glucoza) continuta in sange.Pe stomacul gol glicemia este de 1 gr de glucoza pe litru de sange.Dar daca consumam o glucida, aceasta se transforma odata cu digestia in glucoza si astfel putem traduce ca o crestere a glicemiei. Nivelul glicemiei din sange este extrem de importanta in ceea ce priveste luarea sau pierderea in greutate.Cresterea nivelului glicemiei stimuleaza pancreasul sa declanseze eliberarea unui hormon si anume insulina care la randul sau in functie de importanta sa este in masura sa provoace o crestere sau o scadere in greutate.
Calculul indicelui glicemic: Pentru o lunga perioada de timp s-a crezut ca in functie de cantiatea consumata toate glucidele ar provoca acelasi raspuns glicemic. Insa pe la jumatatea anilor 70 Crapo un cercetator californian de la Univesritatea Standford a demonstrat ca in functie de continutul de glucide pure fiecare glucida provoca o crestere glicemiei diferita.In 1981 Jenkis a fost cel care in baza lucrarilor lui Crapo a pus la punct tema indicior glicemici.Pentru a construi scara indicilor glicemici Jenkis a luat ca drept punct de referinta glucoza pura care are o absorbtie intestinala de 100% si are un IG de 100.
Ex: Gluzoza pura are IG 100
Cartofii prajiti are IG 95
Linte verde are IG 25
Asadar , daca indicele glicemic al unui aliment (ex .cartofii prajiti) este mare procentualitatea absorbtiei al acelei glucide va provoca un raspuns glicemic mare ceea ce ulterior duce la ingrasare.Daca vorbim de caz contrar si ne referim la indice glicemic mic( in cazul nostru lintea verde) procentualitatea de absorbtie va fi mica sau chiar nesemnificativa.
Cu toate acestea este bine de stiut ca indicele glicemic al unuialiment nu este fix, el putand varia in functie de diversi factori cum ar fi: originea botanica sau varietatea cerealelor, gradul de maturare al unui fruct, tratamentul termic , hidratarea s.a.
Next: tabelul indicilor glicemici
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu