O prajitura pe cat de simpla pe atat de gustoasa si racoroasa as putea spune , avand in vedere ca o putem servi si rece. Reteta eu am gasit-o in mai multe variante dar am ales-o pe cea cu unt intrucat noi (familia mea) nu consumam margarina de foarte multi ani. Prajitura are o textura foarte fina si merge servita la orice ocazie. Alaturi de cateva fructe de padure , zmeura sau capsuni o putem servi si pe post de tort la o zi de nastere. Merita sa o incercati!
Ingrediente:
- 8 oua
- 250 gr unt
- 225 gr faina
- 250 gr zahar tos
- 2 pliculete mici de zahar vanilinat
- 1l lapte dulce
- 2 linguri apa
- 2 lingurite zahar pudra pentru ornat
Mod de preparare:
- topim untul pe aragaz/microunde si il lasam la racit
- separam ouale
- galbenusurile se freaca cu zaharul tos si cel vanilinat+ cele 2 linguri de apa pana devin o crema si se albesc
- adaugam untul topit in prealabil si racit si continuam sa mixam pana se omogenizeaza
- adaugam faina in ploaie si continuam sa mixam pana se incorporeaza f bine
- adaugam laptele caldut si mixam usor
- separat batem albusurile , cu un praf de sare , spuma
- le adaugam peste intreaga compozitie amestecand de data aceasta cu un tel nu cu mixerul...de jos in sus
- pregatim o tava de 35cm x 25 cm de 5 cm inaltime...o ungem cu ulei si o tapetam cu faina
- turnam compozitia in tava si o introducem in cuptorul preincalzit la foc mic (cca 160 de grade) timp de 1h
- dupa ce o scoatem din cuptor o lasam sa se raceasca si o pudram cu zahar. Prajitura se pastreaza la frigider.
- dupa ce o taiati veti observa cum crema s-a separat de blat, acesta fiind motivul pentru care prajitura se numeste "desteapta":)
buna rau!:)
RăspundețiȘtergere