Retete monti

Retete monti

joi, 17 mai 2012

Prajitura desteapta



O prajitura pe cat de simpla pe atat de gustoasa si racoroasa as putea spune , avand in vedere ca o putem servi si rece. Reteta eu am gasit-o in mai multe variante dar am ales-o pe cea cu unt intrucat noi (familia mea)  nu consumam margarina de foarte multi ani.  Prajitura are o textura foarte fina si merge servita la orice ocazie. Alaturi de cateva fructe de padure , zmeura sau capsuni o putem servi si pe post de tort la o zi de nastere. Merita sa o incercati!

Ingrediente:
  • 8 oua
  • 250 gr unt
  • 225 gr faina
  • 250 gr zahar tos
  • 2 pliculete mici de zahar vanilinat 
  • 1l lapte dulce
  • 2 linguri apa
  •  2 lingurite zahar pudra pentru ornat

Mod de preparare:
  • topim untul pe aragaz/microunde si il lasam la racit
  • separam ouale
  • galbenusurile se freaca cu zaharul tos si cel vanilinat+ cele 2 linguri de apa pana devin o crema si se albesc
  • adaugam untul topit in prealabil si racit si continuam sa mixam pana se omogenizeaza
  • adaugam faina in ploaie si continuam sa mixam pana se incorporeaza f bine
  • adaugam laptele caldut si mixam usor
  • separat batem albusurile , cu un praf de sare , spuma
  • le adaugam peste intreaga compozitie amestecand de data aceasta cu un tel nu cu mixerul...de jos in sus
  • pregatim o tava de 35cm x 25 cm de 5 cm inaltime...o ungem cu ulei si o tapetam cu faina
  • turnam compozitia in tava si o introducem in cuptorul preincalzit la foc mic (cca 160 de grade) timp de 1h
  • dupa ce o scoatem din cuptor o lasam sa se raceasca si o pudram cu zahar. Prajitura se pastreaza la frigider.
  • dupa ce o taiati veti observa cum crema s-a separat de blat, acesta fiind motivul pentru care prajitura se numeste "desteapta":)
 Pofta buna!

Un comentariu: