Retete monti

Retete monti

luni, 5 septembrie 2011

Tiramisu

 Istoric
  • Ceea ce îl deosebește de alte deserturi este acea intensă aromă de cafea care nu poate fi confundată. Un alt element cheie la această prăjitură este și minunatul gust al brânzei mascarpone și aroma pișcoturilor. Puse cap la cap aceste ingrediente reușesc de fiecare dată să alinte papilele noastre gustative.
  • Această prăjitură delicioasă purta întrecut denumirea de Bagatelă Toscană și a fost preparată pentru prima dată în Siena, o localitate din Italia. Motivul preparării ei a fost o vizită pe care Marele Duce Cosimo al III-lea de Medici a făcut-o în acea zonă. El se pare că a fost atât de mulțumit de acel desert încât a dorit să ia cu el acasă, în Florența acea rețetă. O altă legendă cu privire la acest desert este că el a fost preparat pentru prima dată în localitatea Treviso. Totuși originile acestui desert se pare că sunt destul de vagi deoarece unii spun că el ar fi fost originar din Veneția. De ce? Motivul este unul cât se poate de simplu, curtezanele din Veneția doreau să fie cât mai energizate înainte de viitoarea întâlnire amoroasă pe care o aveau.
  • O altă poveste ne vorbește de un patiser din Torino care a realizat un desert pentru primul ministru Camillo Benso Conte de Cavour. Deoarece importanța unui astfel de eveniment era mult prea mare pentru tânărul patiser acesta a dorit un desert care să fie pe măsura liderului politic, lider politic care dorea în acea vreme unificarea întregului teritoriu italian. Un alt mit spune că savorusul desert a fost gătit în Treviso la celebrul restaurant El Toula. Totuși cercetătorii tind să creadă că el a apărut pe teritoriul italian, Siena.
  • Nici până astăzi nu s-a definitivat care este originea acestui deliciu culinar, datorită faptului că mai multe regiuni ale Italiei își dispută paternitatea acestei prăjituri. Aici putem menționa: Veneția, Lombardia, Piemonte ori Toscana.
  • Așadar toate poveștile legate de acest minunat desert sunt unele mai roz decât altele. Ceea ce știe toată lumea este că Tiramisu este întradevăr un desert italian pe care îl putem găsi în toate meniurile restaurantelor care se respectă din întrega lume.

Ingrediente:
  • 500 gr mascarpone
  • 200 gr piscoturi savoiardi
  • 5 lingurite de cafea
  • 3 oua
  • un praf de sare
  • 6 linguri  de fructoza
  • 2 lingurite de lichior amaretto
Mod de preparare:
  • batem albusurile spuma cu un praf de sare
  • separat batem galbenusurile cu zaharul pana obtinem o crema
  • adaugam mascarpone peste crema de galbenusuri si amestecam bine
  • peste aceasta crema adaugam albusurile batute spuma si amestecam cu telul de data asta , nu cu mixerul...de sus in jos...astfel crema va fi mai pufoasa
  • facem cafeaua (fara zahar) cu cele 5 lingurite de cafea si adaugam lichiorul
  • inmuiem piscoturile unul cate unul in cafeau calda si asezam pe platou
  • vom aseza un strat de piscoturi si unul de crema deja preparata de mascarpone



  • la sfarsit pudram cu cacao cu ajutorul unei site
  •  lasam prajitura la frigider cel putin 2 ore dupa care poate fi servita
  • este o prajtura pe cat de simpla pe atat de gustoasa care are succes in orice ocazie

 Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu