Retete monti

Retete monti

joi, 21 iunie 2012

Biryani aromat cu legume

 

In bucataria persiana "biryani" este un fel de mancare care are la baza orezul si in general orezul basmati. Acesta se poate prepara in diverse moduri cu diferite condimente, carne, peste, oua si legume. Am mancat acest fel de orez pentru prima data in urma cu ceva ani la o cina cu menu pakistan si mi-a ramas imprimat pe papile pana in ziua de azi:) Ador acest fel de mancare iar intr-o zi de post nu gasesc ceva mai satios si mai gustos!

Ingrediente:
  • orez basmati ( 70 gr/pers)
  • sofran (cu diacritice)
  • ulei
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi
  •  pastai verzi / mazare
  • stafide
  • masala (mix de condimente)
Mod de preparare:
  •  punem o mana de stafide in apa si le lasam la hidratat
  • punem orezul la fiert cu un praf de sofran (pentru culoare) -eu il prepar la abur intr-o tigaie speciala antiaderenta 

  • intre timp curatam si taiem cubulete ceapa si usturoiul pe care le vom cali cu putin ulei de masline sau cca 2 linguri de unt / ghee
  • adaugam masala (dupa gust) si amestecam pentru a iesi toate aromele
  • adaugam pastaile maruntite sau mazarea boabe- pot fi si de la congelator
 
  •  !! nu avem nimic prajit aici, culoarea rosiatica este data de masala
  • le lasam pe foc cateva minute si amestecam din cand in cand pana se inmoaie pastaile- eu prefer sa le las  mai aldente
  • spre sfarsit adaugam orezul si stafidele care au stat la hidratat in apa
  • amestecam totul  cu o spatula de lemn 
  • daca faceti o cantitate mai mare puteti aseza un strat de orez si unul de sos si tot asa pana asezam intreaga cantitate

Pofta buna!
STIATI CA : orezul basmati este cel mai usor de digerat si este o sursa bogata de vitamine din gama B ? Avand un indice glicemic mic mentine un nivel scazut al glicemiei fapt ce respecta functia pancreasului care secreta insulina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu