Retete monti

Retete monti

joi, 1 septembrie 2011

Placinta cu mere ( monti F2)






    Asa cum stiti deja, mie imi plac retetele care au cat mai putine ingrediente , care sunt usor de gatit si care sunt gustoate in acelasi timp...cer prea mult or sa zica unii...ei bine nu...am sa va arat de fiecare data cand am ocazia ca putem foarte usor renunta la niste ingrediente care de mlte ori "sunt in plus" cum as spune eu.
   Multe dintre retete ne duc cu gandul la copilarie si la dulciurile bunicii care pe cat de simpliste erau retetele pe atat de bune erau bucatele...si ca drept dovada nu le putem uita nici in ziua de azi. Reteta aluatului de azi o tin minte de la bunica (Odihneasca-se in pace!) , reteta ce o folosea la placinta cu dovleac si cea de mere , de post. Sa vedem despre ce e vorba:

Ingredinete:

Aluat:
  • 500 gr de faina integrala
  • 1/2 lingurita de sare
  • 4 linguri de ulei
  • 15 gr de drojdie proaspata
  • apa calda cat cuprinde
Compozitie:
  • 1kg - 1, 5 kg mere (la mine cantitatile sunt mereu relative)
  • 1 lamaie
  • fructoza dupa gust
  • esenta dupa gustul fiecaruia (vanilie/ rom/ scortisoara)- la mere merge f bine scortisoara- din pacate nu imi place de mic copil
Mod de preparare:
  • aluatul nu trebuie sa stea f mult la dospit , asadar vom incepe cu pregatirea merelor
  • spalam si curatam merele de coaja


  • le dam pe razatoare si le stropim cu lamaie, le punem intr-un ciur si le lasam la scurs
  •  intre timp framantam aluatul
  • adaugam faina intr-un castron. lingurita cu sare,uleiul,   drojdia proaspata sfaramata cu mana si incepem sa framantam adaugand apa calduta pana obtinem o coca ca pentru  paine
  • lasam coca la crescut maxim 15 min
  • foile le vom face subitiri  deci nu avem nevoie de un aluat pufos si foarte crescut

  •  impartim aluatul cescut in 3 parti si facem din fiecare cate o foaie subtire
  • peste merele rase adaugam esenta- nu adaugam fructoza ca vor lasa si mai multa zeama
  • direct pe foaie presaram cu fructoza , apoi asezam cu lingura merele si apoi iar fructoza si rulam
  • foaia se lucreaza cu faina
  •  rulourile le asezam in tava tapetata cu hartie de copt si unsa f putin cu ulei
  • ungem placinta cu putin ulei de struguri si presaram deasupra cu fructoza
  • introducem tava la cuptor la foc mediu (la mine au fost fix 175 de grade C- depinde de cuptor)pentru 35-40 de minute
  • dupa ce scoatem placinta  din  cuptor o stropim cu apa si o acoperim cu hartie de copt si un prosop curat de buacatarie pentru 15 minute

  •  placinta este si mai gustoasa rece:)
  • Pofta buna!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu