Retete monti

Retete monti

marți, 12 iulie 2011

Prajitura alla Flory

...si pentru ca este o reteta adaptata si facuta dupa gustul meu,  cu cafea de orz , am spus sa o numesc "Prajitura alla Flory"...avem aici un cumul de gust "puternic" si rafinat de cafea  si un gust "usor" si acrisor de iaurt care impreuna dau o savoare divina prajiturii...noua ne-a placut f mult si l-am servit pe terasa in adierea unui vanticel ff timid...este atat de cald incat la un moment dat simti nevoia sa te pacalesti singur si sa spui :" simt racoare" adica este atat de cald incat pot aparea f usor confuzii in simtiri:))...incercati aceasta prajitura si poate veti simti si voi acel vanticel:)!...asadar sa purcedem la cateva explicatii...

Ingrediente:

Pentru blat:

4 oaua
4 lg de fructoza
2 lg ulei (eu am pus de seminte de struguri)
4 lg de cacao

Pentru crema:
250 ml de smantana lichida pentru frisca
600 ml iaurt integral
150 gr de fructoza pudra
5 lingurite de cafea de orz macinata (ness)
3 pliculete de gelatina (30 gr)

Mod de preparare:

Blat:
  • separam ouale si batem albusul spuma cu un praf de sare
  • batem galbenusurile cu zaharul pana devin o crema
  • adaugam uleiul pana se ingroasa usor crema (ca la maioneza)
  • adaugam cacaua cu ajutorul unei site ca sa nu faca cocoloase si amestecam
  • adaugam albusurile batute spuma si renuntam la mixer...amestecam cu telul de jos in sus pana se incorporeaza bine in compozitie
  • da cuptorul preincalzit la 170 grade C (depinde si de cuptor) pret de maxim 10 min...verificati cu o scobitoare
Crema:
  • batem smantana pana devine frisca..atentie nu f mult...riscam sa se taie...atat cat sa nu cada din castron si dam la frigider
  • separat amestecam iaurtul cu fructoza ,  cafeaua si gelatina
  •  adaugam peste iaurt frisca si amestecam cu telul pana se incorporeaza bine in compozitie
  • asezam blatul in tava cu pereti detasabili 
  • adaugam crema si dam la rece pret de minim 2 h
  • se orneaza dupa inspiratia fiecaruia de moment:)...la mine a fost lipsa ..abia asteptam sa o gust:)
Gelatina:
  • punem gelatina la inmuiat in 100 ml de apa timp de 10 min
  • apoi am incalzit-o usor pana s-a si topit de tot si a devenit limpede,  deasupra flacarei de la aragaz ...nu pe flacara...atentie sa nu ajunga la fierbere!

Blat:

 

 



Crema:


... l-am ornat cu cafea de orz...blatul era deja rece si s-a format un sos de cafea usor amarui...mmm...f gustos:)



 ..de data asta chiar ati vrea sa stiti ce textura are...:) divina

Sa aveti pofta!

2 comentarii:

  1. arata f f f bine, trebuie sa o incerc si eu sa ii aflu gustul ...
    o idee geniala...felicitari flory:*

    RăspundețiȘtergere
  2. merci frumos! negresit trebuie sa incerci Mymy.

    RăspundețiȘtergere