Retete monti

Retete monti

miercuri, 27 iulie 2011

Pastrama de curcan



...o reteta de la lume adunata si facuta in modul meu...o reteta care cere condimente dupa gust si cam ce ai la indemana prin casa la momentul respectiv...o reteta f simpla de executat si delicioasa, foarte buna in sandvisuri, salate sau alaturi de legume cu diferite sosuri preparate in casa


Ingrediente:
  • piept de curcan 2 kg (prefer curcanul ca este mai gustos si are o alta textura decat puiul)
  • 1 cana cu apa ( 250 ml)
  • sare
  • piper (alb, negru,rosu)
  • ierburi uscate (cimbru, oregano, rozmarin - cate o lingura din fiecare si cuisoare 1 lingurita)
  • usturoi 6 catei
  • boia de ardei dulce
Mod de preparare:  
  • asezam pieptul de curcan intr-un castron nemetalic
  • crestam pieptul cu un cutit pe alocuri si introducem cate o feliuta de usturoi
  • amestecam apa cu condimentele si turnam peste carne
  • acoperim castronul si lasam carnea la marinat in frigider 48 de h
  • scoatem carnea de la frigider, scoatem feliutele de usturoi, il clatim si il uscam cu un propos curat sau hartie de bucatarie
  • dupa ce l-am uscat il ungem bine cu alte cateva lingurite de piper negru , cimbru si boia de ardei dulce
  • se introduce pieptul intr-o tava la cuptorul preincalzit la 250 grade C cca 30 de min dupa care scadem temperatura la 160 grade C cca 1 ora...depinde si de cantitatea carnii...cand carnea e aproape gata stingem cuptorul si lasam carnea in cuptor pana se raceste.
  • se pastreaza invelita in hartie si bagata intr-o caserola cu capac la frigider
  • pastrama este si mai gustoasa dupa 2 , 3 zile de stat la frigider
Sosul de usturoi:
  • chisam usturoiul cu sare, adaugam 1 lingura de ulei si frecam pana devine o pasta ca la maioneza
  • adaugam 1 lingura de iaurt integral si amestecam
  • adaugam 1 lingura de sos de ardei dulce si amestecam
  • adaugam sos de rosii si amestecam
  • la sfarsit adaugam cimbur sau busuioc proaspat...sosul meu de rosii avea deja busuioc asa ca nu a mai fost nevoie sa adaug....este un deliciu acest sos...la noi in familie pana e gata felul principal il servim si pe cate o felie de paine prajita...gen bruschete
  • cantitatile sunt relative

Pofta buna!





 Noi l-am servit alaturi de legume la cuptor (dovlecei, ardei rosii , ceapa, conopida , brocoli si cartofi)...eu am servit fara cartofi (altfel nu era monti) si sos de usturoi (vezi mai sus procedeul)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu